Vrijwilligers

Vrijwilligers, een onmisbare schakel in uw organisatie

Vrijwilligers zijn een onmisbare, en tegelijkertijd complexe groep medewerkers binnen zorginstellingen. Omdat achtergrond, leeftijd, afkomst en motivatie soms mijlenver uit elkaar liggen verdienen ze extra aandacht en is het voor uw organisatie en uw cliënten van levensbelang dat ze hun werk met aandacht en een glimlach doen.

Het is belangrijk uw vrijwilligers betrokken en gemotiveerd te houden!

Samen werken aan dezelfde doelen

Formuleer een duidelijke en begrijpelijke visie. Gebruik bij het formuleren van uw visie input van zowel vrijwilligers als beroepskrachten. Zo is iedereen betrokken bij het implementeren van het beleid en de omgangsvormen.

Samen werken aan dezelfde doelen

Individuele benadering

Individuele benadering

Vrijwilligers zijn niet een groep, het zijn mensen met verschillende afkomsten, leeftijden en werk- en denkniveaus. De een heeft meer uitleg nodig dan de ander. Houd daar rekening mee. Zet de juiste vrijwilliger op de juiste plek, en koppel de juiste vrijwilliger aan een geschikte beroepskracht.

Waardering

De meeste mensen werken omdat ze willen bijdragen aan de maatschappij en uiteraard voor een financiële beloning. Vrijwilligers krijgen geen salaris en werken alleen voor waardering en zingeving. Behandel ze als een beroepskracht en geef ze de waardering die ze verdienen.

Waardering

Input en betrokkenheid

Input en betrokkenheid

Vrijwilligers nemen vaak een schat aan informatie en levenservaring mee. Hebben ze ideeën over hoe sommige processen beter kunnen, neem ze serieus! Houd vrijwilligers betrokken bij de wensen en behoeften van uw cliënten.